28.6.2024 Z důvodu neuspokojivého stavebně-technického stavu vozovky bude na silnici III/4655 (ul. Husova) v období od 01.07. do 29.08.2024 provedena celková oprava komunikace v souvislé délce 2,896 km, která je vymezena od okružní křižovatky se silnicemi III/4654 (ul. Lidická a ul. Olbramická) a III/4693 (ul. Vřesinská) ve městě Klimkovice až po areál Sanatorií Klimkovice v místní části Hýlov.

Oprava se bude týkat i samotné okružní křižovatky, a to včetně krátkého úseku jednotlivých větví této křižovatky na všech vyjmenovaných ulicích. Na silnici bude v rámci stavby provedena oprava vozovky při zachování současného směrového a šířkového uspořádání. Niveleta vozovky bude lokálně navýšena.

Oprava silnice spočívá ve frézování stávajících asfaltových vrstev, provedení lokálních vysprávek silnice po frézování a sanace jejich pokleslých okrajů. Poté proběhne pokládka nových krytových asfaltových vrstev. Kromě vozovky silnice III/4655 bude provedena i oprava okružní křižovatky na začátku úseku, sedmi zastávkových stání a jednoho autobusového zálivu, jejichž povrch bude nově z cementobetonového krytu. Dále dojde k opravě dvou propustků bez nutnosti překopu přes vozovku. Součástí stavby bude i výměna obrub a předláždění/doplnění žulového jednořádku, pročištění stávajících žlabů a silničních příkop, oprava a vyčištění uličních vpustí a výšková úprava kanalizačních poklopů. Následně bude v celém úseku stavby obnoveno VDZ v barvě a v plastu, vč. 2 nových protismykových povrchů před přechodem pro chodce, úprava nezpevněné krajnice recyklátem, a také budou osazeny nové směrové sloupky.

Stavba bude rozdělena do 3 fází.

1.fázi budou opraveny povrchy na autobusových zastávkách „Klimkovice, Hýlov, V Důlkách“, „Klimkovice, Hýlov, Na Kopci“ a „Klimkovice, Hýlov, U Dvora“. V době opravy povrchu jednotlivých zastávek budou autobusy zastavovat na provizorních zastávkách před/za pracovním místem.

Oprava okružní křižovatky bude probíhat po polovinách se zachováním provozu ve směru Klimkovice – část Hýlov.  Provoz bude místem opravy řízen kyvadlově pomocí dočasného světelného signalizačního zařízení.

2.fázi bude provedena oprava povrchu silnice III/4655 od okružní křižovatky (včetně) po ul. Bratří Čapků. Provoz bude místem opravy řízen kyvadlově pomocí dočasného světelného signalizačního zařízení.

Autobusová zastávka „Klimkovice, Nad Vodárnou“ bude v obou směrech přemístěna na provizorní zastávku před/za uzavřený úsek.

Během částečné uzavírky okružní křižovatky bude úplně uzavřeno napojení silnice III/4654 (ul. Olbramická) a III/4693 (ul. Vřesinská) na okružní křižovatku. Objízdná trasa bude vedena po silnici III/4692, II/647, III/46417 (Vřesina – Poruba – Klimkovice – Josefovice – Olbramice) a zpět.

3.fázi bude opraven povrch silnice III/4655 od ul. Bratří Čapků po Sanatoria Klimkovice. Celkový úsek bude rozdělen na 6 dílčích úseků dlouhých cca 500 m. Stavební práce budou prováděny maximálně na 2 úsecích současně s rozestupem minimálně 1 km. Provoz bude řízen kyvadlově pomocí dočasného světelného signalizačního zařízení.

V době, kdy bude částečná uzavírka v místě autobusových zastávek, budou tyto zastávky v obou směrech přemístěny před/za pracovní místo.

Autobusové linky č. 64 a 76 budou ukončeny na zastávce Klimkovice centrum, odstavení ulice Požárnická. Následně bude ve fázi frézování povrchu komunikace a pokládky nových asfaltových vrstev vozovky zavedena kyvadlová doprava minibusem v úseku Klimkovice, centrum – Klimkovice, Hýlov, Sanatoria). Termín nasazení minibusu bude koordinován mezi zhotovitelem stavby a provozovatelem MHD (Dopravní podnik Ostrava a.s.).

V případě uzavírky napojení silnice III/4654 (ul. Olbramická) a III/4693 (ul. Vřesinská) na okružní křižovatku dojde k dotčení zastávky autobusu příměstské dopravy „Klimkovice, výkupní závod“ (bude zrušena) a „Klimkovice, u rybníčku“ (bude přesunuta na provizorní zastávku v místě napojení MK místní část Janovice, směr Josefovice). Příměstská autobusová doprava bude využívat navrženou objízdnou trasu po silnici III/46417 Josefovice – II/647 (ul. Čs. Armády).

Obyvatelům města Klimkovice, místní části Hýlov, kteří mají ke svým domům pouze jediný příjezd z Husovy ulice, stavbaři samozřejmě umožní se k nim dostat. Výjimkou bude pouze krátkodobé omezení, kdy se bude provádět pokládka nových asfaltových vrstev vozovky o němž bude zhotovitel dopředu občany, firmy a ostatní subjekty (které mají výjezd pouze na ul. Husova) v dostatečném časovém předstihu informovat prostřednictvím informačních letáků, ve kterých budou uvedeny veškeré potřebné informace o délce a rozsahu samotného omezení. Chodci a cyklisté nebudou nijak omezeni, v nutných případech pro ně budou vytvořeny provizorní přechody.

Všem účastníkům silničního provozu, obyvatelům města Klimkovice a obyvatelům okolních obcí děkujeme za trpělivost po celou dobu realizace této stavby.