23.5.2024 K základním problémům péče o stromy patří možné narušení provozní bezpečnosti. Vznik škody či újmy na zdraví v důsledku pádu stromu není příliš častý, ovšem pokud k němu dojde, reakce veřejnosti bývá často extrémní.

Statické selhání stromů s sebou vždy nese celou řadu problémů a nejasností. Při řešení škod, způsobených padajícím stromem, se často řeší otázka, zda bylo možné zlom či vývrat stromu předem předpokládat, či se jedná o nepředvídatelnou souhru okolností (tzv. „vyšší vliv“).

S touto otázkou se potýkají správci silnic napříč naší celou republikou. Z tohoto důvodu se Správa silnic Moravskoslezského kraje rozhodla spojit s odbornou firmou provádějící vizuální hodnocení v nadzemní části stromů.

Měření se provádí především u stromů, které vizuálně vypadají v pořádku, ale uvnitř mohou být duté, prohnilé či s jinou deformací a které potenciálně ohrožují bezpečnost silničního provozu. Jedná se v podstatě o rentgen, kdy okolo stromu se v určitých výškách (může těch výšek být klidně i deset a více, záleží na výšce stromu) instalují čidla, na každé čidlo se nasadí měřící přístroj, do každého čidla se několikrát jemně klepne speciálním kladívkem a výsledek se zobrazí v počítači (tak jako když Vám rentgenují zlomenou ruku, akorát výsledek je barevný podle jednotlivých vrstev.) Měření jednoho stromu trvá přibližně 30–40 minut, další práce je potom u počítače, kdy se měření vyhodnocuje a dělá se celková zpráva o zdravotním stavu stromu. Zpráva obsahuje stav jednotlivých vrstev, jestli je strom náchylný na zlom, vyvrácení nebo jinak může ohrozit své okolí. V současné době se SSMSK středisko Opava rozhodlo danou metodu vyzkoušet na 15 ks stromů (5 ks CM Hlučín, 5 ks CM Vítkov a 5 ks CM Hrabyně). Záměrem SSMSK je na základě vyhodnocení měření získat prognózu, z níž budeme vycházet v další péči o stromy pro zvýšení bezpečnosti na krajských silnicích Moravskoslezského kraje.