22.3.2024 Silnice II/478 - rekonstrukce mostu ev.č. 478-008 přes Odru na ul. Na Lukách v Polance nad Odrou vč. stavby Cyklistická trasa A,I Stará Bělá – Polanka nad Odrou – aktuální stav k 22.3.2024

Vzhledem k poměrně mírné zimě v počátečních měsících letošního roku a relativně příznivým klimatickým podmínkám obnovila společnost STRABAG a.s. v měsíci březnu stavební práce na dostavbě nového mostu přes řeku Odru. Nový most nahradí v plném rozsahu původní most z roku 1968, který byl ve špatném technickém stavu a svými parametry již zcela neodpovídal požadavkům z hlediska bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Výstavba nového mostu navíc zajistí kromě propojení cyklostezky z Polanky nad Odrou a cyklostezky ze Staré Bělé také bezpečný a pohodlný provoz cyklistů a chodců v této oblasti.

Práce na rekonstrukci mostu byly započaty o rok dříve, a to na jaře roku 2023. Během tohoto roku se stavbaři museli vypořádat s úskalími, které byly spojené zejména se změnou konstrukčního řešení spodní stavby. Změna se týkala odstranění  středového podpěrného pilíře v korytě Odry, který měl být zachován a po zesílení základů mikropilotami dále využit. Tato skutečnost měla vliv na termín dokončení  a uvedení nového mostu do provozu s přesunem do následujícího roku.

V roce 2023 byla provedena výstavba masívních opěr s křídly a stěnových pilířů. Rovněž se podařilo vybetonovat nosnou konstrukci mostu včetně osazení na mostní ložiska. Součástí stavby je také nová opěrná stěna, která je nutná pro vybudování cyklistické stezky a její napojení na cyklostezku ve Staré Bělé.

Aktuálně se provádí zejména práce spojené s betonáží přechodových desek,  závěrných zídek a říms, dále osazení mostních závěrů a mostních odvodňovačů a  příprava povrchu nosné konstrukce před následnou pokládku hydroizolace.

Stavební práce probíhají i nadále za úplné uzavírky silničního provozu a jeho převedení na předem schválenou objízdnou trasu.

S ohledem tedy na dosavadní vývoj rekonstrukce mostu se předpokládá se, že nový most bude zprovozněn ve druhé polovině května letošního roku.