12.7.2022 Z důvodu neuspokojivého stavebně-technického stavu vozovky po výstavbě kanalizace a zvýšení bezpečnosti silničního provozu v městské části Plesná, bude v období od 13.7. – 01.09.2022 provedena celková oprava komunikace na ul. Dobroslavická, která spojuje městskou část Plesná s okolními obcemi (Dobroslavice, Děhylov). Oprava komunikace bude prováděna tedy v úseku mezi křižovatkou s ul. 26. dubna po křižovatku s ul. Zemědělská (okr. Opava).

Samotná oprava vozovky bude spočívat jednak ve vyfrézování stávajících asfaltových vrstev vozovky (krytové vrstvy - obrusná a ložná) provedením recyklace těchto vrstev za studena a položení vrstev nových. Následně bude v celém úseku stavby provedena obnova vodorovného a svislého dopravního značení. V rámci propustku budou práce zahrnovat údržbové práce v podobě sanace čela a spodní stavby a opravy bezpečnostního zařízení (zábradlí) a zpevnění výtokové oblasti pomocí kamenné dlažby. Součástí opravy komunikace bude také zpevnění stávajícího svahu a paty násypu komunikace v km 1,020 – 1,108 kamennou rovnaninou společně s výměnou zádržného systému v podobě ocelových silničních svodidel, v souvislosti se zlepšením dopravní situace a obslužnosti provozované komunikace.

Stavební práce budou prováděny za částečného omezení provozu na komunikaci, s kyvadlově řízeným provozem. V určitých fázi výstavby si však práce vyžádají úplnou uzavírku silnice III/46614 ul. Dobroslavická. Za uzavřený úsek ulice Dobroslavické bude doprava vedena po obousměrně vyznačené objízdné trase (ul. 26.dubna – Porubská – Zemědělská). Příjezd k nemovitostem s jediným přístupem z ul. Dobroslavická a zároveň příjezd k nemovitostem na dopravně slepých komunikacích napojených na ul. Dobroslavická bude obyvatelům umožněn, vyjma úseků a doby, kdy budou probíhat práce na komunikaci v podobě recyklace podkladních vrstev vozovky, která je prováděna na celou šíři komunikace. V době pokládky nových živičných vrstev vozovky, která bude taktéž probíhat za úplné uzavírky ul. Dobroslavická, nebude příjezd umožněn vůbec a bude vyloučena také dopravní obsluha, resp. bude nutné respektovat aktuální stav pokládky asfaltových vrstev, o čemž bude zhotovitel dopředu občany, firmy a ostatní subjekty (které mají výjezd pouze na ul. Dobroslavická) v dostatečném časovém předstihu informovat prostřednictvím informačních letáků ve kterých budou uvedeny veškeré potřebné informace o délce a rozsahu samotného omezení.

Společně se zhotovitelem se budeme snažit co nejméně komplikovat život občanům a účastníkům silničního provozu, kteří využívají tuto komunikaci, ale bez omezení se to samozřejmě neobejde, protože komunikace je již v nevyhovujícím stavebně technickém stavu, díky množství překopů po výstavbě kanalizace a díky zhoršené stabilizace přilehlého svahu. Naší snahou bude však práce na této stavbě urychlit, za účelem zkrácení samotné lhůty výstavby.

Všem účastníkům silničního provozu a obyvatelům městské části Plesná a okolních obcí děkujeme za trpělivost po celou dobu realizace této stavby.