1.7.2024 V pondělí 1. července 2024 zahájí Správa silnic Moravskoslezského kraje rekonstrukci křížení ulic Polanecká x Bílovecká V Ostravě - Svinově, s přestavbou na okružní křižovatku. Celá rekonstrukce potrvá do 10. září 2024.

Jedná se o rekonstrukci stávající průsečné křižovatky na křižovatku okružní. Povrch křižovatky je navržen betonový, dělící ostrůvky jsou řešeny v kombinaci beton a dlažby s možností pojíždění a středový ostrov bude upraven s možnosti výsadby okrasné zeleně. Jednotlivé povrchy budou upnuty do obrub. Dále bude provedena oprava zastávky MHD s výměnou asfaltového krytu za kryt betonový společně s opravou navazující části vozovky na ul. Polanecká. Nakonec bude obnoveno vodorovné a svislé dopravní značení.

Přestavba klasické křižovatky na kruhový objezd zvýší nejen plynulost dopravy, ale především bezpečnost, která musí být vždy na prvním místě nejen při projektování nové výstavby, ale i při plánování oprav.

Uzavírky a dopravní omezení

Výstavba okružní křižovatky bude prováděna za částečné uzavírky silničního provozu s kyvadlovým provozem řízeným SSZ na ul. Polanecká (směr k ulice Rudná – Polanka). Ze směru od Svinova bude probíhat úplná uzavírka mimo BUS, IZS.

Organizace městské hromadné dopravy

Vlivem výstavby okružní křižovatky dojde k obousměrnému odklonu linky č. 46 po místní komunikaci Polanecká. Odklon bez vlivu na obsluhu zastávek. Dále dojde k obousměrnému odklonu linky č. 45 po ulici Rudné. Zastávky „Malá strana“ a „Fibichova“ budou dočasně neobsluhovány a zastávka „Jelínkova“ bude po dobu realizace stavby přemístěna na ulici Rudnou. Zhotovitel stavby vybuduje na ulici Rudné ve směru Poruba provizorní nástupiště v délce 18m a přístup k tomuto nástupišti z ulice Polanecké.

,

,

,

,