24.10.2023 Dlouho očekávaná oprava krajské silnice III/4681 v Oldřichovicích za 14,5 milionu korun se rychle blíží svému konci. Ani několik měsíců, jak zněl původní návrh zhotovitele, ani 6 týdnů, ale jen něco málo přes měsíc trvalo, než se řidiči a cyklisté projeli po novém 1 700 metrů dlouhém úseku. Silnice je využívána nejen občany především třineckých městských částí Oldřichovice a Tyra, ale i turisty, kteří tudy míří do Moravskoslezských Beskyd.

„Naše rozhodnutí bylo rychlé. Jsem rád, že se podařilo vyčlenit na tuto opravu finanční prostředky, protože realizace stavby by se mohla odložit na neurčito. Oceňuji přístup zhotovitelské firmy Swietelsky stavební, která vyvinula maximální úsilí, aby práce uspíšila a dopad na život občanů byl co nejmenší,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka a dodal: „Již nyní jsme se s vedením města Třinec dohodli na opravě části ulice Frýdecká a intenzivně se připravujeme na dokončení rekonstrukce ulice Kaštanová, které by se mělo uskutečnit v příštím roce.“

 Součástí opravy byly dopravní uzavírky a opatření, která se dotkla části občanů. Omezení začaly platit 18. září, kdy byl vjezd povolen pouze těm, kteří měli v dotčeném úseku nemovitosti. Na jeden týden byl úsek uzavřen zcela. Řidiči museli využívat objízdných tras nebo si najít alternativní cesty, případně k autobusové zastávce dojít pěšky. Občané se přizpůsobili nově vzniklé dopravní situaci. Nenaplnily se tak zvěsti o kolapsu dopravy nebo různých hrozbách, se kterými se budou muset lidé dlouhou dobu potýkat.

Velmi si vážím spolupráce s vedením Moravskoslezského kraje, které nám vyšlo v rámci jednání vstříc a zvolilo jiný způsob opravy než ten, který by se dotýkal občanů po dobu několika měsíců. Velký dík za pochopení patří všem řidičům, občanům v této lokalitě, učitelkám v místních školách a školkách a dalším. Jsem ráda, že oprava proběhla bez komplikací. Můžeme se těšit jednak z nové cesty, která bude dlouho sloužit, ale již brzy i na další společné projekty města Třince a Moravskoslezského kraje,“ zmínila primátorka města Věra Palkovská.  

Oprava silnice byla realizována formou „recyklace za studena“. Jde o způsob, který je ekonomičtější a přívětivější životnímu prostředí. Při plné uzávěře navíc nevznikla středová spára, což zajistí dlouhodobější kvalitu povrchu cesty.