4.7.2023 Z důvodu neuspokojivého stavebně-technického stavu vozovky po výstavbě kanalizace a zvýšení bezpečnosti silničního provozu v městské části Plesná, bude na silnici III/46613 v období od 10.07. do 08.10.2023 provedena I. etapa opravy komunikace ul. 26. dubna v souvislé délce 835 m, která je vymezena začátkem úseku od křižovatky s MK ul. Vlnitá po konec úseku za křižovatkou s MK ul. Souhradská.

Oprava silnice bude v koordinaci se stavbou nově budovaného chodníku podél ul. 26. dubna, a také s probíhající stavbou opěrné zdi podél silnice III/46613, a to od domu č. p. 81 po dům č. p. 83. Příští rok je v plánu II. etapa této stavby v souvislé délce 1 378 m, která je vymezena od křižovatky s MK ul. Souhradská po hranice s okresem Opava.

Na silnici bude v rámci stavby provedena oprava vozovky při zachování současného směrového a šířkového uspořádání. Silnice má profil směrově nedělené dvoupruhové komunikace a její povrch vykazuje velmi výrazné poruchy. Oprava bude spočívat ve vyfrézování stávajících asfaltových vrstev vozovky (krytové vrstvy – obrusná a ložná) provedením recyklace těchto vrstev za studena a následným položením nových krytových asfaltových vrstev. Kromě vozovky silnice III/46613 bude provedena i oprava autobusových zálivů a zastávkových ploch, které budou nově všechny z CB. Součástí stavby bude i oprava opěrné zídky u domu č. p. 87, oprava 3 propustků v trase komunikace, profilace svahu a realizace protismykových povrchů před a za přechodem pro chodce. Dále budou zřízeny nové a opraveny stávající betonové obruby podél silnice spolu s nově vzniklou betonovou přídlažbou. Následně bude v celém úseku stavby obnoveno vodorovné i svislé dopravní značení, vyměněny svodidla, a také osazeny nové směrové sloupky.

Stavební práce budou prováděny za úplného vyloučení provozu na silnici, s využitím současné dopravní uzavírky kvůli výstavbě opěrné zdi (od začátku stavby po křižovatku s MK ul. Akátová). Objízdná trasa pro individuální automobilovou dopravu je vedena obousměrně po silnici II/469 (ul. 17. listopadu) a místních komunikacích (ul. Průběžná, ul. Spojovací a ul. Karla Svobody). Objízdná trasa pro MHD je vedena taktéž obousměrně po místních komunikacích (ul. Vlnitá a ul. Karla Svobody). Kvůli stavby je přemístěna autobusová zastávky „Stavebniny“ z ul. 26. dubna na ul. Vlnitá, a to v obou směrech. V určité fázi výstavby (po letních prázdninách) si však práce spojené s pokládkou nových asfaltových vrstev vozovky vyžádají i dopravní uzavírku v úseku od křižovatky s MK ul. Akátová po konec stavby opravované I. etapy silnice III/46613 ul. 26. dubna, a to včetně přesunu autobusových zastávek „Plesenka“. Celková doba a samotný režim uzavírky bude předmětem samostatných jednání se všemi dotčenými institucemi. Objízdné trasy kvůli provedení těchto stavebních prací tedy teprve budou projednány a dány všem na vědomí s dostatečným předstihem.

Všem účastníkům silničního provozu, obyvatelům městské části Plesná a okolních obcí děkujeme za trpělivost po celou dobu realizace této stavby.

 

Situace opravy ul. 26. dubna v Plesné

 

Objízdné trasy