2.12.2019 V současné době Správa silnic Moravskoslezského kraje provádí instalaci speciálních motosvodidel v rámci pilotního projektu na vybraných úsecích silnic II. a III. tříd v kraji.

Tyto úseky byly vytipovány ve spolupráci s dopravní policií. Jedná se o 13 úseků o celkové délce cca 2 km, které obsahují zatáčky a mohou být nebezpečné pro motocyklisty, kteří nezvládnou svůj stroj. Zvláštnost těchto svodidel spočívá v tom, že oproti běžným svodidlům s jednou horní pásnicí mají ještě druhou spodní pásnici. Tato by měla zabránit fatálním následkům nehod motocyklistů tím, že nepřipustí zranění o svodidlový sloupek.

Jedná se o ucelený systém svodidla, který je schválený pro použití na pozemních komunikacích a v souladu s technologickým předpisem výrobce.

Motoristé se s těmito svodidly setkají na silnicích II. a III. tříd v Moravskoslezském kraji například na Bruntálsku mezi Světlou Horou a Karlovicemi, na Frýdeckomístecku v okolí Kunčic p.O. a Pazderné, na Novojičínsku u Mošnova a Jakubčovic, na Opavsku mezi Hrabyní a Pustou Polomí, u Vítkova a v okolí Melče.

Pro zvýšení bezpečnosti na krajských silnicích je záměrem Správy silnic Moravskoslezského kraje vytipovat další nebezpečné úseky a postupně je vybavovat tímto typem svodidel.